Food
29/9/2022

Ook met een sulfietenallergie kun je bij Hush terecht

Bij Hush willen we dat iedereen kan genieten van onze producten. Ook als je ergens allergisch of overgevoelig voor bent.

Ook met een sulfietenallergie kun je bij Hush terecht

Bij Hush willen we dat iedereen kan genieten van onze producten. Ben je ergens allergisch of overgevoelig voor? Al onze producten zijn opgenomen in de allergenenkaart, zodat je precies kunt zien welke producten je wel en niet kunt eten. Ook met een sulfietenallergie kun je bij ons terecht voor een lunch of tussendoortje.

Wat zijn sulfieten?

Sulfieten (zwaveldioxide) zijn een groep van chemische verbindingen die van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen en ook worden gebruikt als conserveermiddelen in veel bewerkte producten. Bij een sulfietenallergie ontstaat een overgevoeligheidsreactie die tot milde, maar ook ernstige gezondheidsproblemen kan leiden, zoals hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.

In welke producten komt sulfiet voor?

Sulfiet wordt vaak gebruikt als conserveermiddelen in voedsel om de houdbaarheid te verlengen en verkleuring tegen te gaan. Ze kunnen worden toegevoegd aan veel verschillende soorten voedsel, zoals gedroogde vruchten (rozijnen, abrikozen en dadels), wijn, bier, cider, gedroogde aardappelproducten (chips en aardappelvlokken), bepaalde soorten vis en schaaldieren, sauzen, soepen en sommige soorten vleeswaren.

Hoe weet je of er een sulfiet in een product zit?

Om te achterhalen of een voedingsmiddel sulfieten bevat, is het belangrijk om de etiketten van verpakte voedingsmiddelen goed te lezen. Volgens de wetgeving in de meeste landen, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten, zijn fabrikanten verplicht om sulfieten als ingrediënt te vermelden op het etiket als de concentratie hoger is dan 10 mg/kg of 10 mg/L.

Sulfieten kunnen op verschillende manieren worden vermeld op de etiketten: sulfiet, sulfietdioxide, met E-nummers 150b, 150d, 163 of 220-228, zwaveldioxide, zwaveligzuur of SO3. Sulfieten kunnen ook worden gebruikt als conserveermiddel bij bijvoorbeeld gedroogde groenten en aardappelen. In dat geval wordt het vermeld als “behandeld met sulfieten”, “bevat sulfieten” of “bevat conserveermiddel”.

Het is belangrijk om te weten dat sommige voedingsmiddelen van nature sulfieten bevatten, zoals bepaalde soorten wijn en gedroogde vruchten. In dergelijke gevallen is het vermelden van sulfieten op het etiket niet verplicht, maar kunnen ze nog steeds een overgevoelige reactie veroorzaken bij mensen met een sulfietenallergie.

Lunchen bij Hush met een sulfietenallergie

Onze medewerkers weten welke voedingsmiddelen sulfieten kunnen bevatten en vermijden deze voedingsmiddelen dan ook zoveel mogelijk. Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van verse en onbewerkte voedingsmiddelen die van nature weinig sulfieten bevatten. We bereiden onze producten zoveel mogelijk zelf, zodat we de volledige controle over de ingrediënten hebben en sulfieten zoveel mogelijk kunnen vermijden. Heb je een sulfietenallergie? Check dan voor de zekerheid onze allergenenkaart, zodat je kunt genieten van een sulfietenvrije lunch of tussendoortje.